Cum sa tratati venele varicoase: Un ghid complet al varicelor

Varicele(medical Vene varicoase) sunt frecvente si de obicei nu sunt semnul unei probleme medicale grave. Varicele sunt observate mai des la femei decat la barbati. Acestea devin mai raspandite odata cu varsta si au fost raportate ca afecteaza de la 30 la 50 la suta din populatia adulta. Incidenta variaza in functie de grupul de persoane care sunt studiate.

2.Ce sunt varicele?
Varicele sunt vene anormale, dilatate cauzate de o slabire a peretelui vasului. Ele pot aparea ca umflaturi sub forma de “ciorchine” formata din vene albastre sau purpurii. Varicele sunt uneori inconjurate de capilare subtiri, rosii, cunoscute sub numele de “spider web” (grup de vase mici de sange situate aproape de suprafata pielii, datorita fenomenului de teleangiectazie).

Varicele pot aparea oriunde, dar cel mai adesea apar pe picioare si in zona pelviana. Majoritatea venelor varicoase se dezvolta aproape de suprafata pielii.

3.Cauzele varicelor
Varicele apar atunci cand peretii venelor sunt slabiti in urma unor presiuni crescute asupra peretilor sau prin defectarea valvelor.iar lumenul venei se mareste. Sangele se poate „aduna” sau se poate colecta in interiorul venei.

Cauza exacta a varicelor este necunoscuta, dar exista o serie de factori care contribuie la dezvoltarea varicelor. Factorii de risc pentru varicele si venele paianjen includ:

Ereditatea sau istoricul familial al persoanelor cu varice.
Varsta inaintata.
Ortostatism prelungit indelungata (in special pentru persoanele care lucreaza in profesii precum asistente medicale, lucratori pe santier, profesori, muncitori din fabrici si alte persoane care stau mult in picioare)
Persoanele cu indice de masa mare si supraponderale
Influentele hormonale in timpul sarcinii
Utilizarea pilulelor contraceptive
Terapia de substitutie hormonala post-menopauza
Sedinta prelungita cu picioarele incrucisate
Purtarea unor lenjerii sau haine stramte
Patologie trombovasculara
Leziunea venelor
Afectiuni care determina cresterea presiunii in abdomen, inclusiv boli hepatice, lichide in abdomen, interventii chirurgicale anghinale anterioare sau insuficienta cardiaca
Alti factori raportati includ steroizi topici, traume sau leziuni ale pielii, interventii chirurgicale.